dilluns, 26 d’abril del 2010

Tòpics refutables

No, aquest tòpic és inatacable (potser és veritat)



Arran dels diversos fronts judicials que actualment té oberts el Jues Garsón, he escoltat sovint, en algunes tertúlies de ràdio i televisió, el següent tòpic:


"La prevaricación es el delito más feo por el que puede ser condenado un juez"



Ja ho hem escoltat abans, en casos com ara els de Lluís Pascual Estivill o Javier Gómez de Liaño.


Per deixar les coses una mica més clares m'he informat. He begut de les més autoritzades fonts jurídiques i tinc més clar què es prevaricar. Anem al Codi Penal:


TÍTOL XX Delictes contra l'Administració de justícia

CAPÍTOL I De la prevaricació


Article 446


El jutge o el magistrat que, sabent-ho, dicti una sentència o una resolució injusta ha de ser castigat:


1r. Amb la pena de presó d'un a quatre anys si es tracta d’una sentència injusta contra el reu en una causa criminal per delicte i la sentència no ha arribat a executar-se, i amb la mateixa pena en la meitat superior i multa de dotze a vint-i-quatre mesos si s'ha executat. En els dos casos s'ha d’imposar, a més, la pena d'inhabilitació absoluta per un termini de deu a vint anys.

2n. Amb la pena de multa de sis a dotze mesos i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per un termini de sis a deu anys, si es tracta d'una sentència injusta contra el reu dictada en un procés per falta.

3r. Amb la pena de multa de dotze a vint-i-quatre mesos i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per un termini de deu a vint anys, quan dicti qualsevol altra sentència o resolució injustes.



Es tracta, segons veuen, de dictar una resolució amb la concurrència de dos elements afegits. Un de caràcter objectiu, la seva injustícia. Un de caire subjectiu, que el jutge tingui coneixement que actua malament.


Els jutges dicten resolucions cada dia, així que no és estrany que una puga sortir malament i resultar injusta. Ara bé, perquè la conducta sigui delictiva, cal que l'home obre amb coneixement de causa. Tot i això no estic d'acord amb la frase que hui comentem. Seria molt greu si jo, que només he anat als jutjats una vegada en ma vida, un dia em lleve amb mal peu i dicte una sentència amb tota la meva mala llet i aquesta resulta ser injusta, però... un jutge? No és la cosa més rara del món, no?



Suposo que és més greu que es condemne a un jutge per matar un hippy (bé, potser no és bon exemple), per furtar-li un caramel a un nen o pegar-li a un pare...


No, crec que aquesta frase no és veritat. És una gran exageració.




No cal més que fer una simple cerca al Google, per descobrir que aquestes paraules, per molt que es repeteixin i per molt contundents que sonen, no sempre són veritat.



Sense haver de recórrer a complexes tasques d'argumentació, només ens cal un exemple per descobrir que hi ha coses per les quals un jutge pot ser condemnat i que poden acabar, en una correguda (
ai, quina expressió més escaient), amb la seva reputació...




Orden en la salaaaaaaaaaaaaaahh!


P.D. Si volen ampliar els seus coneixements sobre la matèria, poden clicar aquí. També aquí i aquí.

9 comentaris:

  1. No era "premaricación"?

    ResponElimina
  2. Certament, la prevaricació no és pitjor delicte que pot cometre un jutge, és ser republicà. I si a més es succiona la tita mentre dicta sentència llavors ja és high level.

    ResponElimina
  3. M'ho imagino o totes les notícies sumament flipants i desagradables venen dels EEUU?

    ResponElimina
  4. Bomba de succión... com no se m'havia acudit abans!

    ResponElimina
  5. Aquest jutge de la bomba no deu conduir un bus a estones perdudes no?

    ResponElimina
  6. Ja se sap que els jutges tenen molt amor propi...

    ResponElimina
  7. El pitjor delicte d'un jutge és ser Garzón. O Grande-Marlaska.

    O qualsevol d'aquests que tanquen diaris, il·legalitzen partits i ordenen torturar als independentistes catalans per poder fer uns jocs olímpics tranquils.

    ResponElimina
  8. Va prevaricar Garzón en el cas dels 17 independentistes catalans posteriorment torturats? Segons la definició, podria semblar que sí, no?
    Aquest de la notícia diuen que tenia una "consucta inquieta". Devia ser un festival veure'l dictar sentència!

    ResponElimina
  9. I jo propose: control democràtic del Poder Judicial. Que jutges i fiscals siguen escollits democràticament pel poble, com passa als EUA.

    ResponElimina