dimecres, 24 de març del 2010

Tornar a l'escola


Ja fa anys que ve passant, però cada vegada amb més intensitat. Els nostres governants, d'un i altre color i d'una o altra administració, volen que les obres públiques que fan lluïsquen cada vegada amb més esplendor.

Si no ho poden aconseguir amb l'arquitectura, el disseny o l'enginyeria, tracten de fer-ho amb els noms. La nomenclatura és important i, com passa a l'anunci d'Avecrem, no és el mateix un arròs i verdura que un "arroz a la cazuela con vegetales contentos".


Cada cop de manera més ostensible es van canviant els noms de les coses per fer-les més ostentoses, arribant fins i tot al ridícul.

Tota la vida em parlat dels Jutjats (o Jusgat, si atenem a l'etimologia popular). Hem anat al Jutjat a inscriure un fill al Registre, a impugnar més tard la nostra paternitat, quan descobrim que té una sospitosa retirada al veí del cinquè, i finalment per divorciar-nos (el matrimoni, però, el varem fer per l'església, que sempre queda millor a les fotos, que ningú gose acusar-nos d'hipòcrites ).

Anys més tard però, els Jutjats varen canviar de nom i van passar a dir-se Palaus de Justícia... On va a parar? Si un lladre ha d'anar a declarar un dia per un robatori al Palau de Justícia, la seva professió sembla molt més honrosa. Al cap i a la fi, els palaus sempre han estat cosa de monarques i grans dignataris (bé, també Franco vivia al Palau del Pardo però, com deien els duros, això era cosa de la G. de Dios)


L'últim pas en aquesta evolució ve produint-se ja fa uns anys. Els senyorials Palaus de Justícia, han passat a anomenar-se Ciutat de la Justícia.




Un alcalde de poble podrit de diners i corrupció per la sospitosa concessió de llicències urbanístiques, a qui la policia treu emmanillat de l'ajuntament. Els veïns esperen a la porta i l'alcalde, per tranquil·litzar l'electorat crida: "no passa res, tranquils, que vaig a la Ciutat a lluitar pels vostres interessos".



Potser passa com en aquell acudit.


Un polític mostra a un nou col·laborador els avanços assolits durant la legislatura a les diferents infraestructures. Li mostra escoles on encara hi ha aules prefabricades, biblioteques amb llibres obsolets (però amb tota l'obra de César Vidal Pío Moa o Jiménez Losantos, com passa al meu poble), centres de salut amb cues kilomètriques... Finalment, van a la presó. Allí les instal·lacions són meravelloses, la biblioteca té les millors publicacions, les aules de formació compten amb pissarres digitals i la infermeria sembla la Clínica Teknon. L'ajudant pregunta els motius d'aquesta diferència i el polític respon:

- vamos a ver pardillo, es que tú aún piensas volver a la escuela
?









10 comentaris:

  1. Està molt bé l'acudit...jajajaja. Però no despisti; casat i emmainadat!!!!

    ResponElimina
  2. No, Noa, no. La referència als nens és literatura. De merda amb vinagre, però literatura...

    ResponElimina
  3. de plena actualitat l'acudit! Aviam si això passa també amb les Universitats/ Campus /Ciutat del (des)Coneixement!!

    ResponElimina
  4. Buf, deprimeixen veritats com aquesta!

    ResponElimina
  5. Doncs trobo ben encertada l'aplicació de "palau". Al cap i a la fi, qui hi viuen als palaus?

    ResponElimina
  6. Els canvis de noms pretenen, també, amagar realitats. El canvi de "barracons" per "aules prefabricades" en pot ser un exemple. Quina mena de biblioteca hi ha al poble?!

    ResponElimina
  7. - Doctor J, jo, sense anar més lluny, penso donar-li categoria a la meva comuna... Vaig a dir-li Ciutat de la Merda

    - Txisky, sort que amb un parell de cerveses podem passar el tràngol... però després no agafi el cotxe o el portaran a la garjola (vull dir, al Palau de L'Ombra)


    - Srta. Tiquis, segons van evolucionant les paraules i es fan més llargues, més s'escurça la dignitat dels qui les patim

    - Anthony S. aquest dies, a Mallorca declara al Palau de Justicia l'expresident Matas. Pel que sembla, es va quedar amb uns dinerets que no eren seus i es va comprar un palacete. Justícia poètica?


    - Albert, amb un alcalde pepero, en aquest moment ja crec que tenim més llibres d'aquests 3 figures que he citat, que llibres en català. Fa por, eh?

    ResponElimina
  8. Molt bon post mestre, i el xist me l'apuntaria si tingués un mínim de gràcia per explicar acudits.

    ResponElimina
  9. jo em sé un altre acudit:

    per què les dones no poden conduir després de les 22.00?

    perquè són totes unes putes!!!!!!!!

    crec que no era així exactament, però ja em fa gràcia a mi

    ResponElimina